Hoe werkt coaching met paarden?

 

Paardencoaching, je vindt het misschien maar een zweverig gedoe. Gelukkig kan het ook heerlijk praktisch zijn! Daarom leg ik graag uit hoe het coachen met paarden werkt.

Doordat paarden vluchtdieren, maar ook kuddedieren zijn, hebben ze het vermogen ontwikkeld om zowel ons gedrag, als onze gemoedstoestand aan te voelen. Je bent als paard immers afhankelijk van je inschattingsvermogen en je kuddegenoten om te kunnen overleven! Als een paard in de kudde ziek is en ergens door 'geblokkeerd' wordt, zal hij niet alert zijn op gevaar en niet (snel genoeg) kunnen vluchten. De rest van de kudde zal proberen om het zieke paard te helpen, door hem te beschermen en spanning over te nemen. Hoe eerder hij weer gezond is, hoe veiliger de kudde is! De spanning die ze over hebben genomen van het zieke paard, laten ze vervolgens los door te gapen, smakken, rollen of mest/urine te 'lozen'.

 

Zodra je een paard benadert staan jullie in contact met elkaar. Het paard zal direct merken dat je geen bedreiging voor hem bent en al snel ben jij voor hem het nieuwe lid van de kudde. Het paard zal gelijk beginnen met het aftasten van de situatie en hier op reageren. Merkt het paard dat er ergens spanning of veel energie zit (pijn, rusteloze benen, etc.), dan zal hij proberen om je te helpen door deze spanning van je over te nemen. Hoe beter jij in balans bent, hoe beter 'jullie kudde' functioneert en dat is voor het paard van belang om samen te kunnen vluchten en overleven! 

 

 

Wat doet een paardencoach nou eigenlijk?

Wij mensen zijn heel erg goed in denken. Veel mensen zitten dan ook te veel 'in hun hoofd' en vinden het moeilijk om te voelen. Maar door gevoel en emoties weg te stoppen, wil het nog niet zeggen dat het ook echt weg is. In tegendeel zelfs! Zodra het paard merkt dat er ergens een belemmering zit, zal hij hierop gaan reageren en met een paard naast je wordt het al een stuk lastiger om in het rationele denken te blijven hangen. Elke verandering in je lijf en in je emoties, is door het paard te voelen.

 

Als coach lees ik de lichaamstaal van het paard. Door te benoemen en te vertalen wat ik zie, kunnen we kijken wat dit bij jou losmaakt: nieuwe inzichten, herkenning, patronen, emoties, etc. Onderdruk je (onbewust) bepaalde dingen? Een paard prikt hier feilloos doorheen en dat zorgt ervoor dat je heel snel tot de kern komt. Een ervaring die je nergens mee kunt vergelijken en die ik daarom ook lastig uit kan leggen!

  

En daarna?

Hoe minder je nadenkt, hoe sneller je spontane 'eye openers' krijgt! Af en toe kan het voorkomen dat je bepaalde gebeurtenissen op het moment van de sessie niet kan plaatsen en dat het kwartje pas enige tijd later valt. Wees dus niet teleurgesteld wanneer je niet gelijk het antwoord vindt dat je zoekt, soms moet je jezelf even de tijd geven om het te laten bezinken. Het duurt meestal een week of 2 voordat alle informatie een beetje 'ingedaald' is!

 

 

Waar doe je dit?

Het coachen vindt plaats in de omgeving van Amersfoort. De exacte locatie hangt af van welk paard, of welke kudde we in gaan zetten voor de sessie. Als je wilt kunnen we ook met een paard werken waar je zelf bekend mee bent (het kan zelfs met je eigen paard).

 


Volg Vitamine-P op Facebook: