Kinderen en paarden

 

Paarden hebben een grote aantrekkingskracht op mensen, maar op kinderen in het bijzonder. Het is een bijna magische combinatie, doordat kinderen nog zo heerlijk onbevangen zijn en paarden hier vaak heel mooi op reageren. Door te knuffelen en wandelen met een paard en lekker in de buitenlucht bezig te zijn, kunnen kinderen even helemaal loskomen van de dagelijkse dingen. Ik wil dat alle kinderen dit kunnen ervaren, dus ook kinderen met gedragsproblemen, een handicap, ADHD, autisme, hooggevoeligheid en ga zo maar door! 

 

Op een rustige en speelse manier breng ik kind en paard met elkaar in contact en kijken we vervolgens hoe we dit verder uit kunnen bouwen. Ik daag kinderen graag uit, laat ze hun grenzen verleggen, maar we doen alles op hun eigen tempo. Hierbij kijk ik naar de interactie tussen paard en kind, en naar de lichaamstaal van het paard. Dit geeft vaak veel inzichten in het gedrag, de emoties en de belevingswereld van het kind, wat ik vervolgens weer terug kan koppelen naar de ouders/verzorgers.

 

Sommige kinderen hebben in het begin voldoende aan het poetsen van een paard, terwijl andere kinderen al snel toe zijn aan wandelen of 'werken' met het paard. Zelf werk ik graag met parcourtjes, waarbij kind en paard samen een aantal opdrachten moeten vervullen. Door een haalbaar doel te stellen, blijven kinderen langer gemotiveerd en gefocust. Maar het belangrijkste van alles is ontspannen en plezier maken!

 

 

Een paar redenen waarom jouw kind baat kan hebben bij het contact maken met paarden:

  •  In de huidige maatschappij krijgen kinderen veel prikkels en er wordt steeds minder buiten gespeeld. Zonde, want onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig buiten komen gezonder zijn en beter presteren op school. De paarden staan dan ook heerlijk in een groene omgeving, waardoor er veel minder prikkels zijn dan bijvoorbeeld op een manege.
  • Onzekere kinderen en kinderen die gepest worden krijgen meer zelfvertrouwen. Een paard oordeelt niet en je kan al je geheimen en problemen bij ze kwijt. Voor een kind is het vaak heel bijzonder als ze letterlijk de touwtjes in handen krijgen en ze het paard over weten te halen om vol vertrouwen te volgen.
  • Veel kinderen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven en "nee" te zeggen. Een paard voelt dit feilloos aan, waardoor je hier geweldig mee kunt oefenen!
  • Door de omgang met een paard, leert een kind zich in te leven in een ander. Ze ontwikkelen een groter empathisch vermogen en hebben meer respect voor dieren, maar vaak ook voor de rest van hun omgeving.
  • Kinderen krijgen een groter verantwoordelijkheidsgevoel, er komt namelijk heel wat kijken bij een sessie! Zo moeten ze het paard ophalen uit het land, even lekker poetsen, eventueel helpen met spullen klaarzetten en daarna het paard weer op het land zetten.
  • Ze leren omgaan met frustraties en kweken doorzettingsvermogen. Een paard is geen robot, het is een gevoelig dier met een eigen wil. Dit kan betekenen dat er momenten zijn waarop het paard niet doet wat je wilt en dat kan soms een hele uitdaging zijn!

Nog niet helemaal overtuigd? Onderzoek heeft aangetoond dat het aaien van een dier de bloeddruk en hartslag verlaagt. Dit heeft positieve 'bijwerkingen', zoals ontspanning en een beter immuunsysteem. Papa's en mama's vinden het vaak leuk om ook even te knuffelen of te helpen met poetsen, waardoor je deze voordelen zelf ook kunt ervaren. Het is zelfs mogelijk om een sessie ouder/kindcoaching te doen!

 

 

Elk kind is anders, dus elke sessie wordt aangepast aan de behoeften van het kind op dat moment!

Wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op!

 

 

Kindje maakt rustig kennis met het paard.

Kennismaken

Klein jongetje heeft poetsles en poetst shetlander

Leren poetsen

Jongetje ligt languit en ontspannen op het paard tijdens paardrijles

Vol vertrouwen